Latest

AVRUPA PARLEMENTOSUNDA BİR İLK, HELMUT KOHL’E ONURLU VEDA “Avrupa Parlamentosunda Firakta Vuslat” By Cigdem Yorgancioglu 1 Temmuz 2017

Articles/makaleler

  /   885   /   02 July 2017, Sunday

 Print
Ölümünün ardından KONRAD-ADENAUER-STİFTUNG Derneği Türkiye Şubesi HELMUT KOHL İÇİN YASTA başlıklı yazısı ile Eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl’ün ölümü dolayısıyla Avrupa Parlamentosu ve Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Başkanı Hans-Gert Pöttering şöyle bir açıklamayı yapmıştı: Olağanüstü bir Alman devlet adamı ve büyük Avrupalı aramızdan ayrıldı. Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Avrupa’nın onursal vatandaşı ve Alman birliğinin eski Başbakanı Dr. Helmut Kohl için yas tutmaktadır.

  

AVRUPA PARLEMENTOSUNDA BİR İLK,  HELMUT KOHL’E  ONURLU VEDA

“Avrupa Parlamentosunda Firakta Vuslat”

By Cigdem Yorgancioglu 1 Temmuz 2017

Ölümünün ardından KONRAD-ADENAUER-STİFTUNG Derneği Türkiye Şubesi "HELMUT KOHL İÇİN YASTA" başlıklı yazısı ile  Eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl’ün ölümü dolayısıyla Avrupa Parlamentosu ve Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Başkanı Hans-Gert Pöttering şöyle bir açıklamayı yapmıştı:  "Olağanüstü bir Alman devlet adamı ve büyük Avrupalı aramızdan ayrıldı. Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Avrupa’nın onursal vatandaşı ve Alman birliğinin eski Başbakanı Dr. Helmut Kohl için yas tutmaktadır".

 

Germain tabloid 'Bild' in haberine göre; ölümünden önce Kohl Merkel’e "Sakin olması için adeta yalvardı ve  Brexit sürecinde İngiltere'ye karşı hareket ederek  gereksiz zorluklar çıkarmaması ve aceleci davranmaması konusunda uyarıda bulundu." Şansölye  Angela Merkel'in danışmanı olan Kohl, bloğun Avrupa'daki ulusal kimliklere daha fazla saygı göstermesi gerektiğini ve üye ülkelere çok fazla standart koymamasının gerektiğini de söyledi. Kohl,  Merkel’e AB’nin bütünlüğünü sıhhatli  bir şekilde koruma iradesini ortaya koyması gerektiğinin farkındalığı ile kendisine sağduyulu şekilde davranmasına  yönelik öneri ve ikazlarda bulunuyordu.  Brexit referendum oylama süreçlerinde de bu tarz öneriler salık veriyordu.  Reuters’in 30.Haziran 2016 ‘da Germany's Kohl tells EU: don't pressure UK after Brexit vote- “Alman Kohl’ün AB’ye mesajı : İngiltere’yi Brexit oylaması sonra sıkıştırmayın” başlıklı   haberinden alınmış  aşağıdaki sözleri de  yine bunu doğrular nitelikteydi .

[i]Kohl  Brexit sürecinde Merkel’in , aceleciliğini farkında idi  ve AB'yi İngiltere'ye, çıkışındaki resmi görüşmelerin başlamasından ve bloğun gelecekteki ilişkisinin şartlarının müzakeresinde bastırmadan önce,İngiltere’nin   bir kendi siyasi karmaşasını giderecek zamanı vermesi gerektiği  konusunda ısrar etti.

Reuters’a göre  Kohl, Britanya'nın   AB'den  çıkma süreci  (Brexit) tamamen İngiliz olgusuyla sınırlı  değil, Avrupalılar arasında genel bir  "rahatsızlık havası” olarak yansıdı diyordu.  Bu süreçte  AB'nin tüm üye ülkelerin yetkilileri için  yavaş yavaş yönetilebilir bir hızda iki adım atmadan önce bir adım geriye atıp duruma bakmak  gerektiğini de ekledi.[ii]

 

Fotograf -Reuters

16 Haziran 2017’de, 87 yaşında Ludwigshafen'da  hayata gözlerini yumduğunda İngiltere Başbakanı Theresa May, yaptığı açıklamada "Modern Almanya'nın babasını kaybettik". ", Ailesine  ve Almanlara  bu kederli ve üzücü zamanda en içten duygularımla  başsağlığı diliyorum." dedi.     "We have lost the father of [iii]modern Germany," British Prime Minister Theresa May said in a statement. "And my deepest sympathies and condolences are with his family and with the German people at this sad time.

 

Brexit ‘in mimarı AB’nin birleştirici mimarının ölümünün ardından taziye mesajında bölye demişti Helmut Kohl için . Brexit sürecinin  olağan akışı gereği son derece doğal olarak mesajında AB birleştiriciliği olgusundan ziyade sade “Modern Almanya’nın Babası” sözleriyle yetinmesi  dikkat çekici idi.  

 

 

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ise aynı gün Twitter mesajında "Helmut'un ölümü beni derinden yaraladı . ". "Akıl hocam, arkadaşım, Avrupa'nın özü, o büyük ölçüde özlenecek."   demişti   "Helmut's death hurts me deeply," European Commission Chairman Jean-Claude Juncker said in a Twitter post. "My mentor, my friend, the very essence of Europe, he will be greatly, greatly missed."

 

 

Fotoğraf.Reuters

 

Avrupa Birliği, tarihinde ilk kez düzenlenen bir devlet töreniyle    Almanya’nın bölünmüşlüğünü sona erdiren ve bu nedenle birleşmenin mimarı “architect of German reunification “ olarak anılan diğer yandan  Avrupa Birliği’nin (AB) günümüzdeki şeklini almasının önünü açan,   Almanya’nın eski şansölyesi Helmut Kohl’ün son yolculuğuna uğurlanışı, “Helmut Kohl yine tarih yazdı”,

 “AB  Kohl’ün önünde eğildi” başlıkları ile haberlere yansıdı . Bu resmi törenin yapılmasına AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker öncülük etti. 

İkinci Dünya Savaşı'nın küllerinden ayrılmış ülkeler olan Batı ve Doğu Almanya'nın birleşmesi için yorulmadan çalışan, 1982'den 1998'e kadar - şansölye olarak görev yapmış  1945'ten beri Almanya'nın en uzun süre hizmet veren lideri durumuna gelmiş Kohl’ün  cenaze törenini DW Baş Editörü Ines Pohl,  AB’nin kendini onayladığı tarihi bir an olarak değerlendirdi.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yanı sıra Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May, Eski İngiltere Başbakanı John Major, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Rusya Başbakanı Dmitri Medvdev ,İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi ve ABD eski Başkanı Bill Clinton gibi Dünyanın dört köşesinden (eski ve yeni )devlet ve hükümet başkanları, AB’nin kurucularından biri olan Kohl ile devlet töreniyle vedalaşmak üzere Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu salonunda buluştu. Uzun yıllar boyunca Kohl’e siyasi olarak refakat eden İspanyol Krallığı törende temsil edildi. Doğudan, güneyden, kuzeyden ve batıdan liderler geldi. Parlemento salonunun ortasında  ise kendi arzusuna istinaden Alman yerine AB bayrağına sarılmış olan Helmut Kohl’un cenazesi vardı.

 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk    “Bir Polonyalı olarak Kohl benim için çok şey ifade ediyor. 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılışı haberini Varşova’da vermişti.” şeklinde bir konuşma yaparken  AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, dokunaklı  konuşmasında Kohl'ün hem Almanya hem de Avrupa için nasıl bir vatansever olduğundan bahsetti. Juncker, “Helmut Kohl hem Alman hem de Avrupalı bir vatanseverdi. Kohl gerçek bir Avrupalı ve dosttu. Avrupa Kohl’e çok şey borçlu. O, aynı zamanda AB’nin genişlemesinin dmimarıydı” dedi.


ABD eski Başkanı Bill Clinton naaşı gösterek  "So sleep well my friend. Huzur içinde yat dostum sözleriyle başladığı konuşmada cenazenin manevi anlamına dikkat çekerken “ Hayatını Avrupa’nın birleşmesi için adayan Kohl’ün eserinin tehlikeye girdiği bu dönemde, Helmut Kohl yine tarih yazıyordu.” derken diğer yandan hayatın sonsuzluğundan, vasiyetlerden ve sorumluluktan söz etti. 

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kohl’ün zor zamanlarda halkın  karşı çıkmasına rağmen cesur kararlar alan bir lider olduğunu kaydederek, “Kohl  sınırlar veya duvarlar yerine köprüleri tercih etti. AB, nefrete karşı durmayı  başarmış cesur insanların eseridir.” yorumunu yaptı.

 

Törende konuşma yapan Almanya Başbakanı [iv]Angela Merkel, Kohl'ü görev süresi içerisinde hem ABD'ye hem de Rusya'ya erişmesi sebebiyle bir "köprü kurucu” olarak nitelendirdi. Merkel, "Helmut Kohl olmasaydı, 1990 yılına kadar Berlin Duvarı’nın arkasında yaşayan milyonlarca insanın hayatı çok farklı olacaktı. Buna benim hayatım da dahil. Helmut Kohl’süz hayatım, şu andakinden çok farklı olurdu" dedi.

 

Törenin sonunda Başbakan Angela Merkel yaptığı kişisel konuşmada Helmut Kohl’e bugün özgür bir Avrupa’da yaşamasını sağladığı için teşekkür etti.

http://www.dw.com/en/opinion-helmut-kohl-makes-history-once-again/a-39506572

Fotograf:DeutscheWelle

İlk kadın başbakanlığa doğru ilerleyen süreçte gerçekten Helmut Kohl olmasaydı, Başbakan Angela Merkel siyasi yaşamında bu derece başarılı olur muydu bilemeyiz ama Kohl’un Merkel’in yükselmesinde pozitif yönlü etkisi olduğu muhakkak  . Doğu Almanyalı politikacıya kılavuzluk yapan Kohl, Merkel’i önce 1990 yılında Aile bakanlığına, ardından da Çevre bakanlığına atadı. 1998 genel seçimlerinde Kohl hükümetinin aldığı yenilgi üzerine CDU'da reform süreci başladı. Merkel, partinin genel sekreterliğine yükseldi. CDU içinde 2000 yılında patlak veren yolsuzluk skandalı, Kohl başta olmak üzere, birçok parti yöneticisini çok zor durumda bıraktı. İlk olarak çalışma arkadaşlarına yöneltilen suçlamaları reddeden Merkel, olayın büyümesi üzerine Kohl'ü eleştirme kararı aldı. CDU'nun yola Kohl olmadan devam etmesi gerektiğini vurgulamasıyla yıldızı parlayan genç siyasetçi, partisini sarsan süreçten güçlenerek çıktı. Yine 2000 yılında CDU'nun ilk kadın genel başkanı seçildi. Muhafazakâr Katoliklerin etkili olduğu CDU'ya reform yanlısı, Protestan ve kadın bir siyasetçinin lider seçilmesi  siyaset uzmanlarının çoğunu şaşırtmıştı. Yükselişi sürüyordu. 2013 senesine gelindiğinde , 17 Aralık  günü Bundestag'da yapılan oylamada Merkel, 621 milletvekilinin 462'sinin oyunu alarak üçüncü defa Şansölye seçildi. Merkel, 1949'dan 1963'e kadar iktidarda kalan Konrad Adenauer ile 1982 - 1998 yılları arasında üç kez arka arkaya seçim kazanan Helmut Kohl'ün ardından ülke tarihinde üçüncü kez seçilmeyi başaran üçüncü lider oldu.

 

Yeri geldiğinde Kohl  Başbakan Merkeli eleştirmekten de kaçınmıyordu 2016 yılında Avrupa Borç Krizi esnasında Kemer sıkma (austerity) programları nedeni ile epey eleştirmişti. [v]

 

Fotoğraf : http://www.express.co.uk

İngiltere’nin AB’den ayrılması için müzakereleri yürüten Theresa May, birdenbire artık bir tehdit algısı olmaktan  çıkmış adeta orada hiç işi gücü olmayan bir  yabancıya dönüşmüş.  gibiydi.   Theresa May, the British prime minister, who is leading her country in negotiations on Brexit, suddenly lost any appearance of threat; she became something exotic that had no place there.

Fotoğraf- DeutscheWelle

Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand ile Helmut Kohl’ün elele görüldüğü bu fotoğraf Fransa’dan bütün dünyaya yayıldı. 1984 yılında Fransa'daki Verdun askeri mezarlığında düzenlenen törende çekilen bu fotoğraf Fransız-Alman dostluğunun da sembollerinden biri haline geldi.    Fotoğraf bana bugün Merkel ve Macron arasındaki  AB yi yeniden tesis etme konusundaki stratejik ittifaktaki yakın dostluklarını anımsatıyor .

Macron’un Cumhurbaşkanı olduktan bir hafta  sonra  Berlin ziyaretinde   Merkel ile çekilen bu   enstanteneye bizden sonraki yeni jenerasyon elindeki yeni nesil teknoloji ile gelecekte, maziden kalan siyah beyaz nostaljik bir fotoğraf gibi bakacak ,tıpkı bizim soldaki fotoğrafa baktığımız gibi. Daha sonraki kuşakların nasıl göreceğini kestirmek zor . Işıktan hızlı yol alan teknolojiyle bunu öngörmek pek de kolay değil. Fotoğrafa dair yazılanlar arasında belki şöyle sözcükler geçecek Franco-German alliance. Franko Germen İttifakı  ya da Mercron…Fotoğrafın tarihine dair, Helmut Kohl’un politikalarını izleyip yolundan giden ve Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu sürecinde bin dereden su getiren Merkel’in  Alman askerlerini  Türkiye İncirlik Üssü’nden Ürdün’ün El Azrak Üssü’ne taşıması öncesi zamanlardan biriydi ve satırların yazarı doğumgününde bu  cenaze merasimini TV ekranından izledi diyecek almanaklar.


[i] Germany's Kohl tells EU: don't pressure UK after Brexit vote Thu Jun 30, 2016 6:14am EDT   http://ca.reuters.com/article/idCAKCN0ZG17V

[iii] http://edition.cnn.com/2017/06/16/europe/obit-helmut-kohl/index.html By Atika Shubert and Joe Sterling, CNN

Updated 1950 GMT (0350 HKT) June 16, 2017

 

  

Comments