Latest

DİKKATİ KENDİNİZE ÇEKMEK İÇİN, KÖPEĞİNİZE KÖPEK ÇEKMEYİN ! TASMASINDAN DA ÇEKELEMEYİN...

Academic - Articles/makaleler

  /   2044   /   03 March 2018, Saturday

 Print
DİKKATİ KENDİNİZE ÇEKMEK İÇİN, KÖPEĞİNİZE KÖPEK ÇEKMEYİN ! TASMASINDAN DA ÇEKELMEYİN... Çiğdem Yorgancıoğlu- Cigdem Yorgancioglu 03 Mar 2018 01: 28 AM - TSİ İstanbul

  

DİKKATİ KENDİNİZE ÇEKMEK İÇİN, KÖPEĞİNİZE KÖPEK ÇEKMEYİN ! TASMASINDAN DA ÇEKELMEYİN...

Çiğdem Yorgancıoğlu

03 Mar 2018   01: 28   AM -  TSİ   İstanbul

 

 

 

 

Git  , otur, yat, kalk yakala,yapma, tut, çiğneme ,kazma,  gibi dikte edilen komutlar . Bir yandan severken diğer yandan hayvanlara kötü muamele  etmeyi  “sever de döver de”  gibi merhametsiz ve cahilce bir retorikle meşrulaştıran bir anlayışın karşısında bir duruşla kaleme alacağım bu dili naifliğe yatkın  yazımı .

 

Emirlere itaat eden bir köpek sahipliği arzusuyla   tuvalet eğitimi sonrasında  başlayan  “temel itaat vb” adlarıyla  verilen terbiyeler hatta bunların kimi zaman zorbalığa dönüşmesi şartlanmayı güçlendirmek için dürtmek, su tabancasıyla su sıkmak, yüksek devirli elektrik süpürgesiyle korkutmak, tasmayı çekiştirmekten itaata yönelik davranışı sağlamak için itip kakmaya, ısırılmış ayakkabılar için dövmeye, devrilmiş saksı için kuyruğunu çekmek, misafirin üzerine zıpladığında[i] tartaklamaya kadar varan agresif ve  haşin cezalar  ziyadesiyle ürkütür beni .

 

Diğer yandan zamansız sevgi gösterilerinizin, hatalı  göz temasının  köpeğinizin aklını bulandırıp psikolojisini bozduğunu, egzersiz ve disiplinden tamamen uzak olunduğunda psikolojisiyle birlikte fizyolojisine de zarar verebileceğinizi bilmelsiniz. Çok didaktik ve kamu spotu gibi oldu değil mi bu anlatım , köpeklere verilen komutların da ben de benzer çağrışmları ve rezonansı var diyebilirim .

 

Köpekler doğaları gereği bir lidere  gereksinim duyarlar kanımca bunun karşılığı da otoriterlikten ziyade sevgi ve güven ilişkisine dayanır.  Şayet sınırlarınız yok ise tutarsız iseniz,  dengeli ve özgüvenli değilseniz  köpeğiniz sizi dinlemez. Onunla uyum içinde olamazsınız. İstikrar arar  O. Onların da farklı farklı karakterleri vardır,  Şayet var ise köpeğinizin davranış bozukluklarını  alışıldık kalıplarla ve bilindik paradigmalarla  düzeltmeniz mümkün olmaz. Şayet siz kuvvet  kullanmadan değişimi sağlayabilen bir lider değilseniz köpeğinize  tatbik ettiğiniz sizinle uyumlu yaşamaya yönelik uygulamalar hedefe varmadan ya size bir boomerang gibi döner ya da hayvan hakları ihlalinin müsebbibi olursunuz.Köpekle iletişimde bir sorun var ise ayna çoğunlukla sizin suretiinizi yansıtır ama kimi İnsanlar  nedense arz-ı endam aynasında ,aynayı kırıp sureti kaybetmeden bu insancıl gerçeği idrak etmemek için ayak diremek konusunda israrcıdırlar. Bu davranışın arkasında da genellikle evreni , doğayı , "biyosferi  “İnsan Merkezli (Antropocentric)” olarak algılma yanılsaması olduğunu görürüz çoğu zaman Savunmasızlık, yalnızlık, terkedilme korkusu, kıskançlık, çaresizlik, asabiyet, heyecanlanma,yorulma,fiziksel ve idraki anlamda işlevsel bozukluklar  gibi olgu ve duygu durumlarının  sadece insana ait olduğunu sanma sanrısı belki de . Hatta   Aristo'nun Eski Yunan'da insanı "düşünen hayvan" olarak tariff etmesinden bile kendi lehine çıkarımsamalarla sadece insanı kutsayan ve himayesine aldığı hayvanlara dair bile lutfederek onu kendi imkanlarında faydalandırdığına inanan talihsiz ,adaletsiz ,merhametsiz ve eğitimsiz bir anlayışı benimseyen “En  üstte İnsan , onların da stünde Ben Varım “ anlayışı da denebilir. Değerler zincirinden yoksun bir şekilde bilimsel bilgi birikimi ve teknolojinin gücünün sadece İnsanın değil tüm doğanın ve dahi evcil hayvanların ve konumuza binaen Evcil Köpeklerin  aleyhi yönünde evrilmesinin hala olanaklı olması da bu talihsiz ve acımasız  bilinçli seçimin ya da bütünsel yaklaşımları dışlayan cehaletin bir sonucudur.

 

Bu kadar sözün sonrasında girizgahla köprü kurmaya çalıştığım meselenin ise  davranış bilimlerinin ve  pozitif pekiştirmeye dayalı ,tehdit ve cezalardan kaçınan  öğrenme teorilerinin  insanlar gibi köpeklerde de etkili olduğu konusunda bir farkındalığa dikkat çekmek olduğunu vurgulamalıyım.

 

Bir köpeğe kabahatine binaen verilecek ceza mamasını kısa bir müddet geciktirmekten ya da ilginizi br süre ondan esirgemekten öteye gitmemelidir. Elbetteki bu yaklaşım zerinize zıplayarak size karşı  üstünlük kurmaya çalbalamasının başının boş bırakılacağı anlamına da gelmiyor.  Pozitif Eğitim metotları , Ödül Ceza Makinesinin Çalışma Mantığı, Dominans teorisi,Köpek Sahiplerinin Zihinsel Haritasının İncelenmesi , Köpeğin Vucut Dili,  Köpekler Maskaramız Değildir, Köpek psikolojisi ve öğrenme teorilerine dayalı makaleler yolda .Hayatımda  bana yaşattığı coşku ve tutku anlamında  bir hayli geniş alan kaplayan . Filler, İnekler  ve Atların yanısıra iletiişimde her zaman  için kusursuz bir başarıyla sonuçlanmasa da köpeklerle  ekseriya bir iletişim dili yakalamaya yönelik gayret içinde olduğum söylenebilir.  Konuya yönelik gelecek makaleler de bu deneyimleri anlatacak

 

Son olarak Onları park edilmiş araçlarınızın içinde bırakıp gitmeyin. Değil yaşamlarının son bulmasına, ağlamalarının seslerini hissetmeye dayanamıyorum. Bir de unutmadan o elektrik şok tasmalarının tamamını imha etmek istiyorum.

 

 

 


[i]

  

Comments