Latest

ATLARLA 330° VE TANGO İLE 360 ° KİŞİSEL GELİŞİM,İLETİSİM VE FARKINDALIK- Cigdem YORGANCIOGLU Por una cabeza, de un noble potrillo

Academic - Training-workshopegitimseminer Atölye - Articles/makaleler

  /   1772   /   06 February 2019, Wednesday

 Print
ATLARLA 330° VE TANGO İLE 360 ° KİŞİSEL GELİŞİM,İLETİSİM VE FARKINDALIK-- Cigdem Yorgancioglu Por una cabeza, de un noble potrillo

  

ATLARLA  330°    VE TANGO İLE 360 °   KİŞİSEL GELİŞİM,İLETİSİM VE FARKINDALIK-

Por una cabeza, de un noble potrillo

 

BÖLÜM

 

CIGDEM YORGANCIOGLU

06 Şubat 2019

 

Copyright  All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored, transmitted, or disseminated, in any form, or by any means, without prior written permission from Cigdem Yrgancioglu , to whom all requests to reproduce Copyright material should be directed, in writing. References for academic and media coverages

(Hicran Cigdem YORGANCIOĞLU) Bu makale,eğitim, seminer, atölye  içeriğine  ilişkin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndan doğan mali ve manevi hakların gerçek sahibidir)

 

 

Tangodan ve atlardan yaşam farkındalığı ders uyarlamak kolay iş değil ama deneyeceğim.  Beş ayını dolduran tango mucizesindeki deneyimimi başlatan,  önünü açan tango hocalarıma, dansı geliştirmek konusundaki gayretimi destekleyen tüm tangodaş arkadaşlarıma , öğrenme, paylaşma gözlemleme ve deneyimleme yolunu  açmak için amatör çaylak halimle kontrollü bir bodoslamayla milongalara iştiraklerimde beni yalnız bırakmayan tüm dans partnerlarıma, amatör at biniciliği konusunda beni destekleyen Türkiye dahil dünyanın 5 kıtaya yayılmış çeşitli ülkelerindeki tüm binicilik eğitmenlerine ve mekanlarını gece saatleri bile bana açan atlı spor kulüpleri yetkililerine, tutkularımı farkında oldukları için beni binicilik konulu mekanlarla buluşturan güzel dost ve akrabalarıma  teşekkürlerimle. H. Çiğdem Yorgancıoğlu

 

 

Image may contain 3 people horse

 

Carlos Gardel atlara, bilhassa da  yarış atlarına pek  düşkündü. Tabii ki, kadınları idare etmek knusunda  midillileri yönetmekten daha fazla ansı oldu  ("Bir kafa için” AT BAŞI için …“Por una cabeza…(1935) ") ve bu yavaş  tangonun  ilk mısrasını aldım yazımın başlığına Carlos Gardel’in anısına.

"Bir kafa ile kaybetmek" bir at yarışı terimidir. Eserin sözleri, yarış pistinde kaybetmeyi kadınlarla kaybetmekle karşılaştırarak bir erkeğin hayatını betimlemektedir. "1935 yılında Carlos Gardel ve Alfredo Le Pera tarafından yazılmıştır, Al Pacino'nun  Scent f Woman -Kadın Kokusu filmindeki tango sahnesinde , Schindler'in Listesi filminde veya  Arnold Schwarzenegger'in   oynadığı True Lies -Gerçek Yalanlarında veyahut  Frida filminde  Gardel radyoda şarkı söylerken duymusunuzdur o tangoyu .

horse riding

Statükoyu ve kalıpları aşarak, tazelenerek hayatımızda yeni bir adım atmak istiyrosak içine, müzik eklemek ve ritmi ve dahi ahengi katmak gerek .Adımlar farklı iki noktada birleşiyor.Atlar ve Tango. Her ikisinde de ayak nasıl değitirilir bileceksiniz. Sekiz temel adımla  4/4 ritmde atla dresaj ya da atlarla tangodan bahsetmeyeceğim. Ona daha henüz çok yol var .

İnsan hiç neden bahsetmeyeceğinden , bahsederek bir yazıya başlar mı? atlarla kapalı tutuşta tango dansından mı söz ediyor yoksa   diyen seslerinizi duyuyorum . Atın ayak seslerinden ve tango dans adımlarımdan daha öne geçen bir ses. Sabırlı olun. Zira her ikisinde de bize ilk olarak gerekecek olan sabır . Sabır, Sevgi , Sadakat, Sebat, Sorumluluk . daha ne “ocho” 8 likler çıkar bu S harflerinden. Sabredin.

Yeni başlayan bir öğrencisi olarak, ders esnasındaki tangoya dair etkileşimlerden öğrendiklerimin günlük yaşama ne kadar uygulandığını yansıtmanın bana yetmeyeceğini  ve onu farklı disiplinlerle bağdaştırma konusunda gayrete gireceğimi biliyordum atlarla olan etkileşim tecrübelerimden ve kişisel gelişim konusunda  verdiğim eğitimlerdeki örnek ve metaforlardan.

Sabretmeyeceksiniz biliyorum ben de sabretmedim.  Gerek tango gerekse atlar konusunda daha temel teknikleri tam oturtmadan süs ve püse de takılacaksınız kimi zaman zira bu sizin henüz tam olarak öğrenemediğiniz alanlarda serotoninizi besleyerek ait olmak istediğiniz dünyada hafif sarhoş halde içeride tutar.  Dresaj, en kısa hali ile  atlara esnek, dengeli ve duyarlı olmalarını öğreten müzikle beslenen bir terbiye metodu. farklı yürüyüşlere ve varyasyonlara itaat ve duruş olgularına yazımın ikinci bölümde değineceğım.

Tangoda ve At biniciliğinde yakın ve yumuşak veyahut sert ve mesafeli bir tutuştaki çerçevelerin farklarını ve işlevlerini ayrımsıyarak çerçeveyi belirleyeceğiz önce.

Kutuplamış dünyada İnsanoğlu barışın ve ötekileştirmemenin ve insan sevgisinin yolunu bir tango kucaklamasından önce ister lider ister takipçi olsun başlangıç seviyesinde  ya da orta seviyede öğrenme deneyimini paylaşırken nispeten ileri gitmiş haline sabırsızlıkla kibirlenmeden yavaş kalan sınıf arkadaşlarına sinirlenmeyip yüreklendirip cesaretlendirdiğinde ya da otistik bir çocukla at biniciliği deneyiminde açacak belki de .

 "Adeta" atın biir yürüyüş şeklidir. en yavaşıdır doludizgin ise en hızlı olanı diyerek yetinelim şimdilik.

Kendince bir yol tutturup doludizgin yaşayıp hayatın anlamını keşfetme yolunda bir arpa boyu (“adeta”  yürünmüş hissi veren bir halde ) kadar  yol katetmiş  insan için; hayat yolunda giderken ya da yoldan çıktığında işleri hâle yola koyacak yolunu bekleyeceğiniz tutku ile sarılacak güzel uğraşılar gereklidir bazen. I

İnsani   acı ve işlevsizlikten kurtaran, kan dolaşımı ve solunum sistemini iyileştiren, aklını  ve vücudumun keskinletiren,adalelerini,omurgasını, ve eklem hareketliliğini güçlendiren ,dengeleri statikte sınırlamayıp  dinamik kılan , farkındalığını ve sezgisini kuvvetlendiren,  kontrol yeteneğini arttırıken  herşeyin aslında  kontrol edileblir olmadığını da yeniden hatırlatan, sabrın ve emeğin kıymetini tekrar tekrar yaşatan  eğlenceli ve tatmin edici iki uğraşı.  Ya da  iki kilittaşı.

Kilit Taşı; köprü, kubbe inşasında  eski Roma yapılarından bu yana kullanılan, yapıların ortasındaki ağırlığı ve dengeyi sağlayan taşın ismidir kilittaşı.  Kilit taş üzerine binen ağırlık kadar aşağıda ve yanda bulunan taşlara tazyik uygular ve kilittaşa bitişik komşu  taşlarda bu basıncı toprağa veyahut mevcut zemine belki çime belki kuma  belki parkeye iletirler . Ve kilittaşı üzerine ne kadar ağırlık binerse binsin kubbeli yapılar her daim  ayakta kalırlar. Uslu akıllı bir baş için bazen bir kilittaşı üzerinden okumak da mümkündür tangodaki  ya da at uzerindeki denge , ağırlık merkezi , basınç , yük kavramlarını.

 

Algı tekrarımızın istiflediği gözlemler ve yaşanılan deneyimler esnasında içine girdiğimiz dünyaların yüzeyinden, kenarlarından ve derinlerinden topladıklarımızı betimlemelerde ya da bir tasvirde buluşturmak doğasındadır insanın.Dokunalım sözcüklere, dokunaklı kelimelerle.

Tango ile hayatınıza ve hayatın dokunaklılığına  dokunmak ve atlarla bir atılım yapmak diyerek başlayalım söze.  Zira tango zaten “dokunmak” demek. Mutlu, sağlıklı, zengin, üretken ve başta kendine sonra partnerına,takım arkadaşına  güvenen bireyler olma yolunda multidisipliner ve bütüncül yaklaşım dediğimizde sanırım günümüzde pek  seviyoruz bu kavramları. O halde atları ve tangoyu düşleyelim bir an.

Ritmik yürüme biçimlerini izlediniz mi atların ya da tangoda çiftlerin. Dört ayak üzerinde  geçer  her ikisinin de öyküsü.   Tutkuyla bağlanırsınız  tangoya ve at biniciliğine.Bu iki tutkuyu kelimelerin arasında ahenkli ve görkemli anlatımlara kavuşturmak, evrimsel basamaklarda kaydettiği tüm gelişmelere rağmen ontolojik meselelerini dil yolu ile henüz halledememiş insanoğlu için   belki daha da zordur sözsüz iletişimden

Güveni, şefkati, sarılmayı, displini, samimiyeti, iletişimi ,koordinasyonu, dengeyi, ,sezgiyi algıyı korkuyu , endişeyi yaşatır size At biniiciliği- atlarla birlikte vakit geçirme  ve Tango. Ne  boleoda bir topuk darbesini ne de attan düşmeyi  ya da bir çifte yemeyi düşünerek giremezsiniz bu düş  dünyasının içine.Her ikisi de gözüpektir.

 

Bu düş dünyasında temel destek elemanlarımız omurgamız, aklımız ve yüreğimizle hızlanacağız , yavaşlayacağız, duracağız  180 ° döndürüleceğiz bazen , bazen 360 ° lik bir giro ile olduğumuz yere yeniden bakacağız. Bu pivot dönüşler esnasında çok kararlı olmak için, gövdemiz, kalçalarımız ve destek ayağımızla aynı çizgide iyi bir şekilde hizalanacağız.Gözlerimiz ve başımız partnerimizda , ya da onun iki kulağı (AT)   arasından gideceğimiz yöne bakacağız. Bazen liderler çok hızlanırsa bir nebze  direnç göstererek vites küçülterek hız kesmenin  , takip etmediğiniz anlamına gelmediğini hatırlayacağız zira hayat  devam etmekle masadan kalkmak arasındaki kenar çizgisinin üzerinde bize sonsuz imkanlar sunmaktadır. Sıkı ayak parmaklarını gevşetip metatarsal kemikleriniz boyunca uzanan küçük, az kullanılmış kasları  gerçekten kullanmanıza izin verecek yollar üzerindeyiz .

 

Dans müziğin ahengi ile muhataplar arasında  sessiz bir iletişimdir ve sözlü ietişimden bile daha derin olma potansiyeli taşıyabilir .Atlarla iletişim de böyledir . Durduğumuzda ya da hareket etme eylemine geçişimizde , varlığımızı tanımlar kendimizi ifade ederiz. Tango kucaklamasıında bir  paylaşıma benzetebiliriz ata sarılmayı.

Her hamleniz için  yeniden denge sağlama gerektiren her iki uğraşınızda da atın ve dans partnerınızın  bir araç değil ortağınız olduğunu,  Iddialı kararlı  ama tehdit edici olmamanın önemini anlamanızla başlar herşey ve bu düş dünyası. 

Yaratıcılık ve problem çözme tango dans doğaçlamalarında ve binicilikte adeta bir dağın zirvesinde taçlanır.  İki varlığın ahenk içinde olduğu durumlarda yakaldıkları uyumla  kimin lider olduğunu ve kimin takip ettiğini söylemenin imkansız olduğunu anlamamız bizim için önemlidir. Bu bir işbirliğidir.

Korkuyu  ve kaygıyı nasıl azaltabilir, cesaret yaratabilir ve kendinizi nasıl güçlendirebilirsiniz? Sıkı ayak parmaklarınızı nasıl gevşetirsiniz? Nasıl odaklanırsınız ? Sorular çok...

Atlarla insanlar arasındaki benzersiz dinamik etkileşimin bir benzerine  tangoda partnerınızla rastlayabilirisniz. O nedenle zihninizin ve yüreğinizin kas-iskelet yapısını güçlendiren lider ve takipçinin tanımlarını Başiniz omzunuz, , kalçanız,diziniz  ve topuğunuz üzerindeki hakimiyetle yeniden  gözden geçirten  iki mucize olan.At biniiciliği ve Tango’dan dem vuracağım diyor Çiğdem bugün. ekip çalışması, aile ilişkileri, topluluk ilişkileri, liderlik ve başkalarıyla barış içinde ve başarılı bir şekilde yaşamaya açılan kapıyı işaret ediyor

Kaslarınızın işlevsel mobilitesi artarken Kişisel, zihinsel, duygusal, profesyonel. anlamda sizi geliştirecek,  Analitik düşünme ekillerinize yeni sentezler oluşturacak  ve  sizde zaten var olan  bir yön duygusunu size hatırlatacak iki olgudur at biniciliği ve tango dansı.

 Hem insan hem de başka bir canlı ile güçlü bağlar geliştirmede önemli bir yeri olan, kişiyi dinamik halde tutarken sakinleştirici bir etkisi olan  at biniciliği ve tango dansı.nda etkileşimleriniz size daima içgörü, motivasyon ve ilham verecektir. Zihin kaslarınız sürekli  kasılıp  ve gevşeyecek. Bu iki alandan hangisine  odaklanmak istediğinize bağlı olarak başlamak için gerçekten iyi seçenekler var

Atlarla çalışmanın  ve tango dansı yapmanın neticesinde   ne tür pratik ve gerçekçi “hayat dersi çıkarılabilir ki sorusuna uzmanlar ve akademisyenler Authentic Communication -otantik iletişimin sözlü iletişimden ziyade beden dili ile gerçekleştiğii yönünde cevap vermekteler. Geleneksel düşünce tarzı, insanların atlara öğretecek bir şeyleri olduğu yönündedir oysa bunun tersi de geçerlidir . atların bize kendimiz, diğerleri ve genel olarak dünya hakkında neler öğretebileceğine odaklandığımızda benzer bir durumun tangoda da olduğunu görürüz . Öz farkındalık, Bilişsel farkındalık,sakinlik, dikkat ve liderlik becerileri kazandırmak açısından her ikisi de muhteşem  tutkulardır.   Zihnimizin ışıltısı ve parlaklığını yitirilmeksizin  susturulabilmesi halinde ,böylesi tutkularln içimizdeki fitili ateşlemesi neticesinde  deneysel öğrenme yoluyla atlar ve tango  gerçek potansiyelimizin kilidini açmamıza yardımcı olabilir ve yaşamlarımızda anlam ve ahengi olan şeylerle ilerleyebiliriz. Yalnızca şu ana odaklanan sessiz bir zihin, istikrarın anahtarıdır. Zihin boşaldığında, beden bilinçsiz bir şekilde dansta öncülüğe at biniciliğinde liderliğe  mükemmel uyum sağlar. İlerlerken başı öne eğip asla yere bakmamayı hatırlayacağız. Dans ederken ayaklarımızı  kontrol etmeye çalışmak , ya da at üzerinde kendi bacaklarımızı seyretmek kahve götürürken fincana bakmak gibi bir şey. Dans teknikleri, bakışlar, müzikalitel açısından kendini  nasıl ifade edeceğinin bir yolunu muhakkak bulur insan ancak dağınık, ürkek bir zihinle, en iyi eğitimli dansçı bile güzel bir dengeyi koruyamıyor .

Boynun omurgayla aynı hizada olduğundan emin olunan bir hayat düşleyin. Tangocular ve at binicileri omurgalarından  kuyruk kemiğimden boyna, başlarının tepesine kadar uzanan uzun gümüş iplik düşünürler. dans pistinde ve at üzerinde postürlerini mükemmelletirmek için.  

Liderin sizi nereye  götüreceğine, yönlendireceğine  dair  hiçbir ipucu olmadan yüksekçe topukların üzerinde geriye doğru yürüyorsunuz, diğer elinizde ipin ucu dizginler at sizin onu nereye yönlendireceğinizi bilmeden sizden aldığı mesajlar ve komutlarla yönünü tayin ediyor ama onu ürküten en ufak bir detayda bir bilinmezlik duvarı ile karşılaşıp atın sizi ne yöne meyledeceğindeki kestirilmezlik tangda ve at biniciliğinde ezber yok sözlerini fısıldıyor kulaklarımıza . İster takipçi ister  lider olsun “contingency” olarak tabir edilebilecek durumsallık ekseninden bakınca  her iki durumda da esasen iki lider vardır ve liderlerin ayrıcalıklı üstünlüklerinden biri öngörülemeyen haller içindeki çevikliliktir.Tango ve at binicliği bu çevikliği sağlamaktadır.

Öğrenemek ya da temposuna ayak uyduramamaktan çekindiğimiz uğraşılardır bazen ikisi de oysa  bu dünyaların içine girdiğimizde yapamadıklarımızı nasıl yaparızın yollarını bile düşünmeye başlarız. Ata binmenin disleksi olan bir çocuğun gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu öne süren pek çok makale ve deneyimler var.   Tango gibi kinestetik bir aktivite olan binicilik, disleksi olanların sağ beyin – sol  beyin  geçişlerinde ilerleme kaydetmesi açısından müthiş bir imkandır. Atların da  Disleksikler gibi Ingilizcede “Visual spatial thinking” olarak  tabir edilen görsel uzamsal /görsel mekansal düşünmeleri de buna ilave olunca olumlu sonuçlar daha da etkin olmakta. Bunu biraz açacak olursak esasen insanda kinestetik boyutun dışında iki temel  düşünme yöntemimiz var, görsel mekansal ve işitsel ses dizilimi.( visual spatial ve  audio sequential). Görme alanı sağ lob tarafından işlenir, ses ardışık sol lobdadır. Araştırma bulguları atların iki görsel uzamsal lobu var gibi gözüktüğünü kaydetmektedir.    Tango tarafında bir disleksikin, dikkat eksikliği  olan kişinin veyahut gözlük kullanmamayı tercih eden bir astigmatın ayakları ve adımları takip edebilmesi hayli zor. Bu da eğer ben takipçi bir bayan hoca olsa idim (ki hiç bir zaman olmayacağım ve ve o işi erbabına bırakarak tangoda  yaşam boyu öğrenen ve diğer disiplinlerle bağlantılandırann olarak kalacağım ) müfredatı talebelere aktarırken ayak takibini kolaylatırmak için neler yapabilirdim sorusu üzerine düşündürüyor. Bir ayak bileğime  ayak bileziği, halhal  takar ya da burnu açık bir tango ayakkabısı giyebilseydim bir ayağıma  çok sevdiğim bordo ojelerden sürer diğerini cilalı bırakırdım ya da daha ileriye gidip  renklerinden biri diğerinden farklı pabuçlar kulanırdım.

 

Atlar ve Tango    yolumuza hangi zorluklar çıkarsa çıksın her zaman bir “b” planının kapısını açan, daha güçlü ve daha esnek insanlar olarak ilerlememizi sağlayan dünyanın en güçlü şifacılarındandırlar.

 

Tip 2 diyabetli nöropatik hastalarda ayakta denge kontrolünü iyileştirmek açısından Dinamik stabilite eğitiminin bir parçası olmaya uygun  postüral kontrolü sağlayan  bir tango dansı ya da at biniciliği ve kendi ekseninizin kontrol altına alınması  köprülerin birindeki kirişin, en üst noktasındaki  kilit taşıdır.   Şayet dengeniz yoksa, her zaman partnerınıza güvenirsiniz ve bu asla kendinizi tamamıyla ifade etmenize izin vermez .Eğer dengenizi kaybettiğinizi hissedersiniz, sadece ağırlık merkezinizi zemine yaklaştırarak dizlerinizi hafifçe bükün. Derin bir bükülmeden bahsetmiyorum elbet: Bu noktada dizleri bir nevi  'gevşetici' olarak düşünebilirsiniz zira bu size ekseniniz üzerinde çok daha fazla kontrol imkanı verir. Dizleri rahatlatmak aynı zamanda omurganın düzeltilmesine yardımcı olur ve bu da dengenin korunmasını kolaylaştırır.

Ritmin,yürüyüş hızının ve adım uzunluğunun ya da  geri yürüyüşün  ne kadar önemli olduğunu farkederiz tangoda . uzun süre konsantre , ADD  Dikkat eksikliği bozukluğu olan çocuklar ve otizmi olan çocuklar için tamamlayıcı tedaviler sunar her ikisi de . Çocukların aile, arkadaşlar ve sınıf arkadaşları gibi bir grubun parçası olmanın pozitif yönlerini anlamalarına yardımcı olması ,duygusal ve çevresel ipuçlarını, ince beden dilini ve hissiyatıı okuma yetenekleri, çocukların dikkatlerini odaklamalarına, konsantrasyonlarını geliştirmelerine, öz-farkındalıklarını sürdürmelerine ve tutarlı olmalarına yardımcı olması hasebiyle Binicilik Temelli  Öğrenmenin (Equine Facilitated Learning), , EAPD olarak da bilinen Equine Assisted Kişisel Gelişim' yöntemlerinden atlarla terapi  ve Dans terapisi  hayli kıymetlidirler. Yürüme ve denge fonksiyon bozukluğu dahil olmak üzere sayısız motor dışı ve motor özelliğindeki aksamalar bize hemen en yaygın nörodejeneratif hastalıklardan  olan Parkinson hastalığını hatırlatır.  Tangonun parkinson hastalarında, motor bozukluklarn ve yürüyüş disfonksiyonunun ilerlemesiniin seyrini azaltma veya durdurma,  yürüyüş, denge ve yaşam kalitesini iyileştirmek için konvansiyonel tedavilere yardımcı olduğu bilimsel veriler ışığında kanıtlanmıştır. Öte yandan Hipoterapi, özel olarak eğitilmiş profesyonel , fiziksel veya konuşma terapisti tarafından nörolojik sorunlardan muzdarip hastaları tedavi etmek için kullanılan bir tedavi aracıdır. Atın spesifik hareketini kullanarak, terapist hastanın sinir sistemini ve hareketlerini planlama yeteneğini etkileyebilir.Hipoterapi gibi at destekli terapiler, MS-multi sklerozdan otizme, fiziksel engellilikten, parkinson gibi nörolojik çeşitli durumlarda olan  bireylerde pozitif fiziksel ve duygusal etkilere sahiptir. Atlar, doğaları gereği, beden dilimize bağlı olarak mevcut durumumuza inanılmaz bir hassasiyetle cevap vererek dürüst ve yargılayıcı olmayan geribildirimler sağlar.

pediatrik ve geriatrik hastalar özelinde  hatta demanslı yaşlı hastalar üzerindeki etkileri düşünüldüğünde Atlar, hayvan destekli terapi dünyasında  toksisitesi olmayan bir kemoterapisidir adeta. Tango dansın sosyal davranışı arttırdığı, ajitasyon gibi davranış problemlerini azalttığı, depresif semptomları azalttığı ve günlük yaşam aktivitelerinin bozulmalarını azalttığı yönünde pek çok bulgu mevcuttur. 2018 yılı Anthrozoos dergisinde yayınlanan bir  araştırmanın bulgularına istinaden, atlarla vakit geçirmek ve onların ihtiyaçlarını dikkate almak Alzheimer  ve demansının semptomlarını azaltmada hayli etkili. Equine therapy olarak anılan . Atlarla terapi  duygusal ve gelişimsel bozuklukları olan çocuklar ve gençler için kullanılan bir tedavi yöntemi olduğu gibi alzheimerdada etkili .Sözkonusu küçük pilot çalışma, Ohio State Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yetişkin bir günlük bakım merkezi ve atçılık terapi merkezi (Field of Dreams At Binme Eğitim Merkezi’) arasında yapılan bir grup çalışmasıydı.Elde edilen bulgular, Alzheimer’li kişilerin, atları denetim altında güvenli bir şekilde tımarlayabilmelerini, besleyebilmelerini ve yürüyebilmelerini ve deneyimlerin onlara daha iyi bir zihin durumu sağladığını ve gün içinde daha fazla bakıma ve ağırlaşmaya daha az yatkın hale getirdiklerini göstermiştir. Uzmanlar hafıza kaybına ek olarak, Alzheimer’daki bireylerin çoğu zaman kişiliğinde değişiklikler geçirmelerinden dolayı depresyona girme, sinme  ya da saldırgan hale geldiklerini belirtmekte bu nedenle mevcut tedaviler, hastalar ve sevdikleri için duygusal yükün nasıl hafifletileceğine odaklanmaktadır.Bu noktada gerek atlar gerek ise tango dansı olumlu neticeler vermektedir. Mezkur araştırmada demanslı hastaların aile üyeleri, hastaların durumuna ilişkin olumlu feedbackler verirken araştırmacılardan biri, annesinin “gün boyunca  demanslı hastalarla kaldığı merkezde ne yaptığını asla hatırlamamasına rağmen çiftlikte ne yaptığını her zaman hatırladığı şeklinde yorumlarını kaydetmişti. Diğer şaşırtıcı bulgulardan biri de , tedavinin fiziksel aktiviteyi arttırmasıydı. Hastaların tümü fiziksel kısıtlamalarla uğraşıyordu; ama atlarla etkileşime girerken, bu sınırları zorlamak için ilham almışlardı.Hatta daima tekerlekli sandalyesinde kalmak isteyen bazı hastalar ayağa kalkmak için yardım istiyor; nadiren yürümek isteyenler, ayağa kalkıyorlarmış.  Tabi  bir bakıcı her daim  kendilerine yardım etmek için hazırda bulundurulmuş. amacı, demans hastalarının fizyolojik ve davranışsal durumlarını iyileştirmek için atlarla rehberli etkileşimlerin, farmasötik olmayan bir müdahale olarak kullanılmasının uygulanabilirliğini ve etkinliğini belirlemek olan aratırma  çalışmasında sağlık merkezinden demans hastası uygun numuneler (n = 16) alınmıştır. atlarla birlikte  gerçekleşen aktiviteleri içeren   çok bileşenli bir müdahale gerçekleştirildi. Araştırmacılar randomize bir en son test sonrası çapraz tasarım -crossover design kullanarak, her zamanki gibi tedavi gören katılımcılarla at destekli müdahale alan katılımcıları karşılaştırdılar. Alzheimer hastalığı ve buna bağlı bunama hastalıkları olan yaşlı insanlar, atlarla hayvan destekli terapi uygulamalarına olumlu yönde katkıda bulunmuş. Karşılaştırma grubunun aksine müdahale sonrası davranış problemlerinde bir azalma tespit edildi. Müdahale öncesi önlemler katılımcıların atlarla çalışmak üzere planlandığı günlerde kontrol grubuna kıyasla daha düşük düzeyde yıkıcı davranış sergilediklerini gösterdi. Stresle başa çıkmanın fizyolojik bir ölçüsü olarak kullanılan kortizol seviyeleri, Mini Zihinsel Durum Muayenesi - Mini Mental State Examination scores.puanları daha yüksek olan katılımcılara yapılan müdahaleden sonra artmıtşır. Yaşlandıkça, beyinlerimiz gittikçe tanıdık kalıplara ve rutinlere daha fazla gömülüyor. Sinirbilimsel araştırmalar, mevcut zihniyetlerimizden kurtulmanın giderek zorlaştığını göstermekte. Neyse ki, çevrili olduğumuzu sandığımız mantıksal, doğrusal dünyayı açıklamakta ezberleri ve kalıpları aşıp beynimizi parlatmak  için eğitmenin yolları mevcut. Inovasyon, sezgi ve insanları neyin başarılı, sıhhatli   ve dahi mutlu kıldığı hakkında kafa yoran biri olarak  Tango ve atlarla haşır neşir olup binicilik yapmanın bizi kalıpların tembelliği , öğrenilmiş çaresizlik şuurlatı(şuurdışı) kontaminasyonu gibi pek çok girdaptan çekip çıkarma potansiyeli taşıdığını söyleyebilirim.

 

Demans ve Alzheimer’a ilişkin tangoda da benzer bulgular sözknusudur. 12 hafta boyunca  20 emprvize -doğaçlama, 90 dakikalık uyarlanmış tango dansı seansları. Dersler, 20 dakikalık sabit bir ısınma ile başlar, ardından eşleştirme ve ritmik egzersizlerin müteakibinde  yeni adım unsurları tanıtımı, katılımcılara, yeni adımların daha önce öğrenilmiş adımlarla nasıl doğaçlama yapılacağı hakkında bilgi verilmesi gibi aşamalardan geçen demanslı hastalarla dans edenler ise ya bakım verenleri ya da   lisans / lisansüstü gönüll öğrenciler olmuş

 

Her ikisi de  zihinsel ya da fiziksel engelliliğin çölündeki insanlar  icin, mutluluk ve kaliteli yaşam denen menzile ulaşmada  terapinin  vahasıdır.    Momentumun anlamını alır yaşam alanınıza , rotanızı planlarken size doğaçlamalar sunar Kendinizin ve hayatın bircikliğini kavramada  merhaledir her ikisi de. Hedeflerine  ulaşma esnasında  kendisi hakkında pek çok  şey öğrenirken, kendisi olmayana  da ilham verir insan

 

Motor sinir sistemi, refleks, koordinasyonunuz gelişirken  kişisel yeteneklerinizi  zorlamaya devam ederek, öğrenerek ve farkındalığı arttıarark gelişirken, büyülü ahengii yakalama yolunda her yaştan ve yetenekten tangodaşlar ya da at binicilerle ve dahi atlarla   birlikte hareket etmek kendinizde ve  kendinizde olmayandaki eksiklikleri tamamlama tutkusunu  paylaşmak eşsiz bir deneyim. Yapmaya çalışıp ta  yapamadıklarınıza yeniden göz atmanızı sağlar . Sizi yaratıcı bir şekilde düşünmeye teşvik eden bir ortamda denge, koordinasyon ve güç üzerine odaklanır.

 

 

Atlarla olan etkileşim, binicilerin kendi aralarındaki etkileşim,tangoda  çiftlerin arasındaki etkileşim gibi pek çok boyutu vardır konu özelindeki iletişimin.Atların sakin ve kendine güvenen insanlarla etkileşime geçmekten hoşlanmasından ya da guven duymasından  çok da farklı değildir tango da yakalanan ieltişimin derin dili .

 

 

Eldiven, gömlek, ceket, pantolon, bot , onaylı kask, dizginler, atınızın yelesi için örgü ekipmanı, eyer, tango ayakkabısı tango elbisesi , ayaklar için ağırlıklar, Çeşitli tarz ve modellerde aksesuarları vardır her ikisinin de. Onlarla donanırsınız.  Uyanıklığınızı ve farkındalığınızı da geliştirir, uyanık olur ve acil durumlarla çok daha iyi bir şekilde baş edersiniz. Ezberin ve ezberciliğin  son bulduğu bir sınır kapısıdır her ikisi de

Hem tango yaparken hem de atlara binerken  uyum içinde hareket ederken , akıcı, zarif, fikir birliği ve şifa veren hareketleri paylaşmaktayız esasında. Bir başkasıyla bağlantı kurduğumuz ve aktığımız zaman bizi şu anın  farkındalığıına getirmeninn büyüsünü yaşarız .  Bilinçli hareket ettiğimizde girdiğimiz derin meditasyon halindeki tür zihin, beden ve ruhu iyileştiren bir şeyler vardır tangoda ve atlarla iletişim halinde olduğumuzda. ete kemiğe bürünür iletişimin dili.

Hareketi başka bir insanla veya atla paylaşmak için bilinçli bir seçim yaptığımızda, böyle bir uyumu nasıl yeniden yaratırız? Sorusunun cevabını saklar her ikisi de . Her ikiside  içimizdeki denizde kopan  fırtına  ve dalgalarla, , yüzeyimizi ve içimizi, suda cisimler  gibi bir yüzdürüp  bir batırır . Ta ki ahenk yakalanıncaya dek . Ta ki biz damla olmayı öğrenene ve hissedene dek.

Geçmişte ve şimdide hayatımızda kaydedilmiş olan pek çok travmanın  şifasıdır tango ve at binicliği .postürümüzü düzelttiği gibi hayatın içindeki duruşumuzu da  dik ve özgüvenli tutar.Nasıl hareket ettiğimizi, ağırlık merkezimizi hatırlatır her ikisi de. çevik kalabilmek için içsel kapasitemizi yeniden tanımanın yollarıdırlar. İlk dersten itibaren, kendiniz ve vücudunuz  hakkında,  belki de o güne kadar yaptığınız hiçbir şeyin sizi  hazırlayamadığı  yepyeni şeyler öğrenip keşfedersiniz. Ağırlık merkeizinizin farkındalığıyla . dizlerinizin ve duruş biçiminizin neler yapabildiğini belki de hiç farketmediniz bugüne kadar. Belki çeşitli sporlar yaptıız ve doygunluk aldınız  ama bir canlıyla yapmanın eşsizliğinin tadına varmadıysanız  henüz belki ilham verir size bu yazım .İnsanların alışkanlıklarını, tutum, davranış ve davranışlarını etkileyen düşünce ve duyguları anlamamızı kolaylaştıran Bilişsel Davranış Terapisi -Cognitive Behavior Therapy ve psikoloji gibi alanlara da değen binicilik ve tango uygulayıcılarının kendilerinde ve başkalarında olumlu değişimi kolaylaştırmak için kullandıkları metod,  teknik ve  kavramlarla buluşmanın hayatımıza katacağı pek çok şey var. Zira tango ve at biniciliği esnasında karşılaştığınız insanlar, edindiğiniz beceriler, geliştirdiğiniz esneklik sizi olumlu yönde etkileme gücüne sahiptir, Tango ve Atların dünyasındaki farkındalık formasyonu  küresel ortamda dolaşıma giren her nevi gelecek algısı ve mevcut projeksiyonlarına dair İnsana ait olguları beyin, vucut kimyasının yanısıra  paradigm dışı bakış temelli olarak davranış ve kökenleri ekseninde ve  adli, fizyoloji, psikoloji,pedagji, anatomi ve nöroloji gibi multi-disipinliner bakış açılarıyla; geleceğini tasarlayan özgüvenli , lider donanımı , inovatif yaratıcı ,mutlu  başarılı dengeli insanı oluşturma süreçlerini ve geleceğin dünyasının nasıl sürdürülebilir şekide yönetileceğini aktaracak  Uslanmaz dünyanın aklı selim, akleden us-lu insanının geçmiş-şimdi ve gelecek arasında kurduğu köprüde iki kilittaşı daha var artık. Bu binanın ayakta durmasına ve şayet siz de ilham aldıysanız yazımda başlangıçta bahsettiğim düşünüzün gerçekleşmesine izin verin!  

İkinci bölümde görüşmek , buluşmak üzere.

 

 

 

 

 

 

HaberTürk-   Aralık 26, 2018 - Ekonomist, dünya gezgini, şair, ressam Hicran Çiğdem Yorgancıoğlu, Çin'in Guangzhou kentinde ülkemizi temsil etti .https://www.haberturk.com/sanatci-cigdem-yorgancioglu-cin-de-turkiye-yi-temsil-etti-2273281

 

 

Atlar ve Parkinson Araştırmasına ilişkin çalışmadan bir örnek  

https://www.davisphinneyfoundation.org/blog/the-equine-gestalt-coaching-method-for-people-with-parkinsons/

 

 

Tango Parkinson Araştırmasına ilişkin çalışmadan bir örnek 

 Differential Effects of Tango Versus Dance for PD in Parkinson Disease

https://www.researchgate.net/publication/287805200_Differential_Effects_of_Tango_Versus_Dance_for_PD_in_Parkinson_Disease

      

 

Atlar ve Alzheimer Araştırmasına dair bir örnek

Equine-Assisted Intervention for People with Dementia

https://www.researchgate.net/publication/263609860_Equine-Assisted_Intervention_for_People_with_Dementia

 

Tango ve Alzheimer Araştırmasına dair bir örnek

 

https://clinicaltrials.gov/ct2/about-site/disclaimer

 

 

 

 

  

Comments