Bu Eğitim Hicran Çiğdem Yorgancıoğlu’nun
Paradigma Kişisel ve Kurumsal Gelişim ve Dinamizm Eğitim Modullerinden ana modüldür. (Hicran
Cigdem YORGANCIOĞLU) Bu eğitim içeriğine ilişkin 5846 sayılı Fikir ve
Sanat Eserleri Kanunu’ndan doğan mali ve manevi hakların gerçek sahibidir Hicran. Çiğdem YORGANCIOĞLU
BİLGİ
TEKNOLOJİLERİ -BİLİŞİM SÖZLEŞMELERİNİN HAZIRLANMASI VE YÖNETİMİ
AMAÇ
Bilgi Teknolojileri bir diğer deyişle bilişim dedğimizde kurumsal dünyanın
gereksinimi olan başta Donanım ve
Yazılım ve dahi lisans satın alınması
bakım hizmetlerinin sağlanması yazılım geliştirme vb gibi süreçleri kapsamlı şekilde itinayla oluşturulup yapılandırılmış sözleşmelerdir.
Kurumların başarıları bilişim teknolojilerini iş süreçlerinde verimli kullanmalarıyla güçlü şekilde koreledir. Bilgi Teknolojilerine ait yazılım ve donanım ekseriya dışarıdan satın alma ve dışarıdan hizmet alma şeklinde vuku bulmaktadır. Gerek kurum içi ve gerekse kurum dışından geliştirilen yazılımların sürdürülebilirliği teknik şartname ve sözleşmelerin hukuki ticari ve riskler bakımından öngörüsü yüksek şekilde , sözleşme dengesinin açıkça görülebildiği şekilde kurgulanıp, hazırlanmasına bağlıdır.
Bu eğitimde kurum içi/kurum dışı geliştirilen yazılımlar, satın alınan paket yazılımların teknik ve hukuki açıdan sözleşmeleri örneklerle aktarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilişim yazılım ve teknik cihazların bakımlarına yönelik sözleşmede olmazsa olmaz başlıca maddeler anlatılacak ve incelenecektir.
KİMLER KATILABİLİR KATILIMCI PROFILI KIMLER OLAİLİR
Bilişim konulu ürün ya da hizmet satış / satınalma yapmak isteyen ve sözleşme okur yazarlığı elde etmek isteyen herkes, Bilişim
Orta ve Üst Seviye Yöneticileri, Bilişim
konusunda Çözüm Sağlayıcılar ,Adli Bilişim Uzmanları, Proje Yöneticileri,
Kurumların Satın alma ve Sözleşme Yöneticileri,
Bilişim Sözleşmeleri özelinde çalışan Hukukçular, Bilişim konusunda kalifiye Teknik
Uzmanlar ve uzman olmak isteyenler ,Bilgi Teknolojileri sözleşme okur yazarlığı
formasyonu almak isteyen orta kademe ve üst düzey yöneticileri ve ekipleri .Kariyerini
Bilişim sektörnde geliştirmek isteyen herkes.Universte öğrencileri.Bilgi
Teknoloileri konusunda çalışan ve konuya hakim olmak isteyen teknik ekip
Yazılım Donamım Lisans Sözleşmelerinin konusu ve süresi Tarafları Hak ve Yükümlülükleri Sözleşme Hükümlerinin İhlali teminatlar fesih Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Düzenlemeler,Gizlilik bu eğitimin kapsamı içndeki ana başlıklardan bir kısmıdır.Sözleşmenin Kurulmasından Önce sözleşme yapmanın gereğinin ve mantığının anlaşılması esastır . Örneğin 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve çeşitli VergKanunu hükümleri ile koruma altına alınmış bir yazılım mı yoksa ? Ya da telif hakları, ticaret sırrı hakları, ticari markalar, patentler ve diğer fikrî mülkiyet hakları sözleşmede koruma altına alınmış mıdır .Bu ve benzeri sorular .
EĞITIME GIRIŞ :
Yazılımcılarla (Yüklenici) Gizlilik Sözleşmeleri yapmanın önemi başta olmak üzere Sözleşme maddelerinin oluşturulması öncesi; evvela yazılım çözümünün olmazsa olmazları olan algoritma, kaynak kodu, nesne kodu , işletim sistemi programı ve uygulama programı arayüzler sürüm versiyon, garanti , güncelleme yüklenmesi , etkinleştirimesi,düzenli yedekleme sorumluluğu, yazılım-donanım uyuşmazlığı gibi bazı teknik terminolojilerin sözleşme oluşturmadaki kilit önemlerinin kısa ana hatlarla nakledilmesinin ardından yazılım oluşturma geliştirme,yazılımın testten geçirilmesi,yüklenmesi , eğitim ve dokümanların teslimi, teknik kabul ,kabul testleri gibi proje safhalarının , ilaveten yazılım (eser) telif haklarının düzenleme şekli ya da Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca haklarının kimde olması gerktiğinin tayinin önemi,ayrıca fikri hakların devrinin ya da yazılım programındaki herhangi bir fonksiyonun eksik, kusurlu , ayıplı uyumsuz virüslü olması durumunda hangi yol izleneceği ya da tarafları ne şekilde yüklerle cezalarla karşılaştıracağı ya da iş sahibinden kaynaklanmamış ayıptan doğan hakların iş sahbi yani müşteri tarafından kullanılmasının veyahut iş sahibi nedeniyle yazılım sözleşmesinde ifanın imkansızlaşması söz konusu olursa bunun sözleşmeye nasıl yansıyacağına ilişkin teknik hukuki lojistik bütünleşik yaklaşımın öneminin aktarılması .
EĞİTİMDE MFREDATTA VE KAPSAMDA YER ALAN BAZI TEMEL BAŞLIKLAR
Yazılım ürünlerinin üzerinde çalıştığı işletim sistemi, database(veritabanı) ve iletişim ağı yazılımlarına ilgili ürün ve servis saglayıcıların destek hizmetini sağlamalarının önemi
Yine bu bütüncül bakış açısıyla . sözleşmede, sözleşmenin taraflarının yanısıra sözleşme oluşturulmasında sürece dahil olması gereken Muhasebe FinansTeknik,Hukuk müşavirleriyle olan iç ve dış iletişimin yönetilmesinin incelikleri nakledilecektir.
Sözleşme yönetii kurumsal risk yönetimi ilişkisi özelinde güncel mevzuata uygun olmayan sözleşme planlaması yapmanın olası doğurabileceği sorunlara iilişkin çerçevenin çizilmesi
Uluslararası ticarette ödeme ve teslim şekilleri
Yazılım’ın Bağlı Şirketler’ce Kullanımına izin verilip verilmediği
Cezai şartlar
Mal ve hizmetlerin teslim alınması süreç ya da süreçleri
Sonrasında Bilgi Teknoloileri ve Komunikasyon sektöründe ICT konusuna esas sözleşmeye tarafların ve sorumluluk alanlarının belirlenmesinin önemi vurgulanacaktır.
Sözleşme deadline larının tanımlanmasının ve sonrası takibinin önemi
Sözleşme Kontrol göstergeleri tablosunun hazırlanması
Eser Sözleşmesinin ve Hizmet Sözleşmesi arasında farka vurgu yapılarak sağlıklı bir Sözleşmenin kurulabilmesi ve kurgulanabilmesi için Yazılım Satın Almada genel ve (Lokasyon ve kullanıcı sayısı özelinde yazılım ürününün veya ürünlerinin kullanım lisans hakları ,yazılımların bilgisayara yüklenmesi, çalıştırılması, kullanılması ve yedeklenmesi husususunda haklarının tayini,İş sahibinin yazılımları gibi bedelli veya bilabedel, kiralamak ya da ödünç vermek suretiyle üçüncü partilerin yararına sunma ya da kullandırmasının mümkün olup olamayacağı gibi ya da olacaksa kırmızı çizgilerin ne şekilde çizileceğinin sözleşmeye nasıl yansıtılacağının ) Esere ait oluşum safhalarında ortaya çıkacak yeni haklar ve sahipliğinin değerlendirilmesi ve Sözleşme Maddelerinin Oluşması.
Teknik Şartnameler Kilit performans göstergelerin incelenmesi değerlendirilmesi , ticari faaaliyetteki dengesinin anlaşılması, Ana sözleşemeye,Alt Yüklenici back to back sözleşmelere yansıması.
Satınalma konusu olan Projenin adımlarının hakedişlerinin orantılanması ve Hizmet Seviyesine yansıtılması. Değişikliklerve müzakereler sonrası alınan kararlar neticesinde yapılan tadiller sonrasında Sözleşme imza süreci öncesi Hizmet Seviyesi Sözleşmelerinin, Dış Kaynak Kullanımı Sözleşmelerinin ya da Yazılım Geliştirme vb sözleşmelerinin Teknik Şartnamelerinde Kilit performans göstergelerle ve edimlerin yerine gelmesiyle hakedişler arasındaki uyumunun tartılması .
Yazılım ve Donanım Teknik Bakım Sözleşmelerinde gerekli güncel değişikliklerin tadil sözleşmelere taşınması esnasında olası çelişkilerin ana sözleşme ve ekleri üzerinde bertaraf edilmesi
Yazılım ürünlerinin hatalı kullanımından veya hukuka aykırı kullanımının oluşturacağı yasal yükümlülükler ve cezalar
Bilişim sözleşmeleri özelinde Mucbir sebeplere bakış
Bilişim sözleşmeleri özelinde Fesih senaryoları
Bilişim sözleşmeleri özelinde Değişim yönetimi
Soorumlulukların sınırlandırılması
Dijital kayıtların delil niteliği
Tahkim Uyuşmazlıkların Çözümü
Gizlilik Bakım Yazılım Donannım , yazılım geliştirme sözleşmesi ve Servis Seviyeleri Sözleşmeleri İnceleme SLA
Template sözleşme kurgusu hazırlama
Comments