Latest
H.ÇiğdemYorgancıoğlu

Basın Özgürlüğü,Operasyon ve Medyaya Bakış
H.ÇiğdemYorgancıoğlu Basın Özgürlüğü,Operasyon ve Medyaya Bakış

NEŞRİYAT-SEVKİYAT-İLAHİYAT =İHTİYAT * Basın Özgürlüğü,Operasyon ve Medyaya Bakış

Articles/makaleler

  /   1123   /   15 December 2014, Monday

 Print
H.ÇiğdemYorgancıoğlu Basın Özgürlüğü,Operasyon ve Medyaya Bakış

  

NEŞRİYAT-SEVKİYAT-İLAHİYAT =İHTİYAT 

 Okuyucuya Not 1: Bu Yazı OULIPO tekniği ile kural altında yazılmıştır. Yazıda "BİLMEK" kelimesi kurallı tekrardır. *bilmek olarak sözcükler  kasdi olarak ayrılmıştır. 

  • Okuyucuya Not 2: Burada kaleme alınmış makale,hem derdest edilen sözde özgürken susturulmuş yanııltıcı medyaya hem de servis edilen haberlerin okuyucularına bir   bakış açısı sunmak gayesi taşımaktadır. .Sözkonusu operasyonun sebebinden ziyade , medyadaki yankılarına odaklanmaktadır.

Eğer dikkat etmezseniz medya, mazlumlardan nefret etmenize, ve zalimleri sevmenize sebep olur MalcomX "  



"Özgür medyaya yönelik baskınmış"  "İnsan haklarına saygılı hukuk devleti sakızını çiğneye*bilir, zerafetten yoksun bir dille uluslararası alanda prestij ve imajımızın zedelendiğinden dem vura*bilirsiniz. Adil ve ilkeli habercilik sözlerine sadık kalmak istiyorsanız bu sansasyonelliği bir kalemde geçiniz. Refleksleri ve ezberinizi bırakıp rafine düşüncelere yelken aça*bilirsiniz. Hayatı insaniyeti ve özgürlüğü kuşatan asıl gerçeği gözardı etmek , geçici bir sinir ve tendon travmasını ömür boyu felçle terazinin kefelerine üleştirip dengelenmesini beklemek kadar gülünç bir şey. Siz sadece ve sadece medya mensuplarına yönelik tahakkümü , gözaltına alınmaları ve kurumlarında arama yapılmasını icap ettiren hukuki ve fiili sebepleri sorgularken, somut kanıtlarının gerekçeli olarak kamuoyu ile paylaşılmasını isteye*bilirsiniz.

Gelelim meseleye , Bir kuş düşünün A kafesinin içinde bulunmuyorsa fakat B kafesinin içinde ise biz A 'yı referans alarak , bir bütünün parçasını umûmî satha yayıp hakikatmiş gibi kuşun özgürlüğünden sözede*bilir miyiz. Elbette ,hiç bir surette haksız derdest edilmenin savunucusu değiliz lakin haberin servis edilişi bana Mevlana'nın sözünü hatıratıyor "Kalp deniz, dil kıyıdır. Denizde ne varsa, kıyıya o vurur."

Rönesans ertesi özgür basında kara gün karartma operasyonu diye bir darbeye uyana*bilirisiniz. Hazırlıksız yakalana*bilirsiniz. Bilip bilmeden olanı biteni  sadece yolsuzluğa ,rüşvet, kara para aklamaya, muhaliflerin sindirilmesine yora*bilirsiniz. Dar bir vizyonu ayakkabı kutusuna hapsede*bilirsiniz.Bu haberin verilişine dahi baksanız, her dizi yapımcısı ve senaristi kanaat önderi veyahut insan hakları ve hakikatli özgürlük savunucusu sana*bilirsiniz.

 Fare, çıktığı deliği, arı bal alacağı çiçeği , "Muhtemel Şüpheli" ve "OburDünyalı" sömüreceği gevreği bilir.Yalan servis edilen haberlere mübarek salih ameller süsü verip ilâhî emirlere sığına*bilirsiniz..

Gurbette taşa yaslanmayanın  evdeki hasırın kıymetini bilemediği gibi, bilerek ya da bilmeyerek yanılıp yanlışlığa düşe*bilirsiniz. Çok bilen çok yanılır. Bile bile aynı hataları tekrar da ederek kitleleri de yanlışa düşürdü iseniz bunu İnkar ede*bilirsiniz.

Bilip bilmeden yaşamak  insana bildiğini de unutturur.Medya sayesinde hakikati görmeyi ıskalaya*bilirisniz, sonrasında bu gerçeğin kabulünü de ola*bildiğince  erteleye*bilirsiniz. Böylece zannınızca güçlene*bilirsiniz. 

Gönlünüzde taht kura*bilmiş olana "herşey senin bildiğin gibi mi acaba" diye*bilecek bilinçte bir soruyu bilgiç bir üslupta sorduğunuzda aldığınız yanıtla elin tersi ile itile*bilirsiniz ya da arka plâna çekile*bilirsiniz. O sırada tam yol gide *bilirsiniz, bilemem.Siz daha iyi bilirsiniz. Lakin bizi bilen bilir diyemezsiniz. Dosdoğru bir yol üzerinde gitmediğiniz ve kitleleri taraflı haberler ve onların kırpılmış görselleri ile yanıltmaya devam ettiğiniz sürece hak mücadelesinde başınızı dik tutamazsınız.O durumda sadece kendinize yonttuğunuz özgürlük içinde hapiste müebbetsiniz.

Ey Medya Mensubu ! Şayet özgürlükleri savunacaksanız, vahhabi ulemanın iki dudağı arasından çıkan kanlı sözcüklere bal katan,selefi militanları mazlum insanların koruyucuları olarak gösteren,tekbir getirerek insanları katleden canileri sanki sınırlı ehliyetli olma sınırına yakın öfkeli afacanlar olarak yansıtan,teröre ve mazlumlara yöneik savaşa akan sermayeyi insani yardım/yardım örgütü olarak belleten medyaya da çıkaracaksınız tırnaklarınızı. Yani size dokunmayan yılan bin odada binbir gece masalı yaşamayacak. Ulusal ve Uluslararası ana akım medya yolu ile akan kanın hesabını akın akın sorduğunuzda etkileri zamana yayılı hayati hatalar dahil olmak üzere ,mevcut mazlumlara yöneltilen dehşetin bilançosunun rakamlarını küçültebilirsiniz ,insanlığn yararına diye üst bir bilincin mahsulüymiş gibi lanse edilen tuzak projelerden kuşkulandıra*bilirisniz.Ahlâksız ticareti,emeksiz ve sebepsiz zenginleşmeyi,,insaniyetsiz bilimin getirdiği başka felaketleri de ,önleye*bilirsiniz. O takdirde kimbilir kaç iletten birden kurtulacak insanık. Tüm bu saydıklarım için sadece anti-emperyalist olmak yetmez ama evet. Şimdilik bu kadarı kafi.

 Önce sorumlu olduğunuz insanları sonra da olmadıklarınızı sahiplene*bilirsiniz. Çok laf edeceğinize bir açın karnını doyura*bilirsiniz. veyahut size haber diye servis edilen her şeyi enine boyuna kurcalaya*bilirsiniz. Hulâsa İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir. Çocuktan al haberi demişler siz iyiliğin ve masumluğun ne olduğunu, hangi istikametin doğru olduğunu ve haber alma,yayma, yorumlama konusunda insani mükellefiyetinizin ne olduğunu ve insanığa hayrolmasından şüphe ettiğiniz bilgiyi habere dönüştürmeden nerede durulması gerektiğini eğer isterseniz bilirisniz. Daha fazlası için boş söz ve mesai sarfetmeye lüzum yoktur.


H.ÇiğdemYorgancıoğlu

Basın Özgürlüğü,Operasyon ve Medyaya Bakış

http://www.cigdemyorgancioglu.org/

 

  

Comments