Latest

HERKES “HERKES”İ HER KEZ ve HİÇ BİR KEZ HERKEZ YAZMASIN

Articles/makaleler

  /   2025   /   18 October 2015, Sunday

 Print
Türkçe'de sıklıkla tekrarlanan hataların derlenmesi sureti ile konuya dikkat çekmeyi amaçlayan ve okuyucuya sunulan bu çalışma , böylesine sık öbeklenen yanlışlıklar dizgesinin aynı zamanda bir tebessüm yaratmasını da umarak edebiyatımıza nesir dalında didaktik mizah kavramını yerleştirmeyi de gaye edinmiştir. Keyifle okumanız dileği ile .H.Çiğdem Yorgancıoğlu

  

Derler ki; dil ile düğümlenen diş ile çözülmeden öyle kalmış
Akılları pazara çıkarmışlar, herkes yine kendi aklını almış.
Ala sen, her kimsen herkeze sor anadilimizin aklını kim almış
 
Sosyal medya paylaşımı ortamında arkadaşlarımın statü ve fotoğraflarına yapılan yorumları okuyunca şu soruyu sormadan edemedim. Acaba biz Türkçe kelimelerin yazılışını ne zaman öğreneceğiz? MEŞKUL , HERKEZ ,ESDİ , YOKDUR, TAKTİR, TAKDİK, daha saymalı mıyım ? Yoksa siz mi devam edersiniz ? Çiğdem Ocak 2013 'Dil Esintileri ....Esindi Değil :)

Sonrası da esti de esti. Küçük yazdığı harfler büyüdü gözünde, göz bebeğinde. Belli ki dil yarası kelimelerin canını acıtıyordu ve bağırmaya başladılar. Dil, tarz, edep, mantık ve üslupta her şeyi böylesine bulamaç haline getirip sonrada takdire şayan bir ihtimam ile normalleştirmek gerekiyor muydu? Dedi ve çekildi aradan.
Güzel Türkçemiz

Eyri oturalım doğru konuşalım,Konuşmasakda anlaşalım.Yalan yalnış  dolanbaçlı yollardan rasgele  yada  yanlızca esdi. Ünüversiteyi kazanıp sonrada  bitirdiğinde gelecekteki mesleyi ile ilgili mevzuvat kitabını ve babanesinin nüfuz cüzdanı, kıymeti taktir edilecek  taşınmaz malı ve tapu kütüyüne dair evraklarnı kapadı. İkametkahta çıkarmak lazım dedi. Sorada yazdıklarnın üstünde kılavyede  birfiil  büyük bir özveriylen hakkatten tekerteker çalıştı .Nemenazım yanlışlarnı keşf etmek  ve sonra düşün ebilmek için daha önceden girişmediği ve hiçbirkimseden desdek almadığı deyişik çabalar içindeğdi.

“Oyun olsun diye giydiyi Tedbil-i kıyafetten tamamıylan vazgeçip, eşortmanının üzerine ,üşümesin diye içi aliminyum kaplı tekstilden mamül parkesini giydi ,yüzünü ekşitti.Tam o sırada telofon çaldı. Arıyan lise sonsınıftaki en yakın arkadaşı idi. “Ben  malesef arkadaşlarımlan olmak yerine bu sömestir tatilinin daha tağ  başında ,yani bu gün akşamliyin  babanemlerlen Tırabzon’a gidiyorum tirenle.Gidipte  çabukçak dönecem  bir daha ki pazar sabahliyin.yaşlı turizimi yani. Ünüversiteye de hazılrlanacaktım bir yandan tatilde ama nasip deyilmiş” diyerek kıpriklerini kıprıştırdı.

-“Tırabzon’a tiren mi varmış.Selametlen gitde, sohpet eder, şehiri turlar,tarihi bina resimleri çekerdik  niye gidiyorsunki “ diye sorunca arkadaşı

-“çünki onlar yaşlılar ve  ve yeni dekarasyon yapılan dayirelerinde  yapayanlızlar,Eşyaları yerleştirmelerine yardımetmem gerekiyor.Gidiceğim çabuk döneceğem.aslında biliyorsunki hiç pilanlarım arasında yokdu bu. Buaradada sen arabeksmi dinniyorsun öyle, o  arkada çalan müzik ne”  dedi
 
-Yok canım ben dinlemiyorumda bizim pederin mahafazakar elemanlarından felan  biri almış bizim penbe arabayı ,yanındada askerlikten  izne gelen on başı oğlu varmış.Oğlanın diyer kardeşi  yani adamın diyer oğlu yövmiyesini almış ustasından  o paraylada gidip bu cd yi almışlar.Onlar unutmuş sanırsam galiba bi ihtimal.O kalabalık tırafikte keş mekeştede  nasıl duyuyorlarsa o müziği.Bende torpito gözünü açtım nevar neyok getirmişim buda çıktı aralarından.Mülküyeti tabi onların geri vereceğim.Yoksa dinlediğimden diyil. Neymiş diye bakiyim dedimdi.

-Aa onlar arabeksmi dinniyorlarmış, Öyle diyosun ama çalıyor işte.Mülküyeti sana ayit deyil diyorsun ve bir şekilde  o müzikten istifağde ediyorsun. Sende artık bundan sonra ağlıyan o  fantazi müzikleri  dinleyicekmisin? Senlende birtürlü anlaşamıyoruz ben protest özgürlüyü seviyorum müzikde

- Hiç öyle bir şey idda ettimmi  nerden çıkarımsadın bunu yada aleyine bir laf ettimmi ben patatez suratlı.Üstüneüslük ayriyetten soran oldumu ne müzik beyenirsin diye.

-Telofonda bağarma yavaş konuş kulağam duyuyor .Bak kanka İğtiraz etme ve iddalaşma bennen, Zaten songünlerde  elektirik alamıyorum senden.Gayrı ciddi durma öyle akıllı ol.Patetez suratlıda sensin.
Tamam kısakes . Akşam varıncada telofon etmeyi unutma.Buarada ayakkapların da bağa çözülmüş bağlayı ver düşüceksin.Telofonda nasıl gördün diğe sorma bazı soruların cevabı yoktur hissikablevuku.


" herkezlen berabercene aynı düşüngüde olduğunu kasteterek konuşmasını sürdür dü ve sonundada beyendinizmi diye sordu" "eylendiniz mi " dedi bide....güleriz ağlanacak halimize

Princin taşını ayıkladınız sa sağlıcaklan kalın.Birmukabele
HERKES “HERKES”İ  HER KEZ ve HİÇ BİR KEZ  HERKEZ YAZMASIN dileklerimle


Hicran Cigdem Yorgancioglu
2013 Ocak
  

Comments