Latest

ANNEMİN GALAKSİ NOTLARI

Articles/makaleler

  /   1544   /   08 June 2016, Wednesday

 Print
ANNEMİN GALAKSİ NOTLARI

  

ANNELER GÜNÜ ‘NE ÖZEL

SAHRA’DAN SEMALARA YAYILAN IŞIKLI GALAKSİ 2011

 

Bu yazıdan 2 gün  sonra merhum  annemi babamla   ebediyete  uğurladık.

 

Bir öğle arası . Toplantı bitti tempo yüksek ,işler gırla .Projeler arasında ciddi ciddi çalışıp durmalar ve kafamın içindeki netleşmiş karışıklıklar .Net oldukları için bağlamayacağım hiçbirini birbirine.Nasıl olsa bağlarlar onlar makaraları doğru yerlerine ,ortaya enerji ve iş çıksın diye ...

 

Annemden haber almaya çalışıyordum doktoru ile konuştum .Üre oranı hala yüksekmiş vucuda su hala veremiyorlar oysa suyun barajların önünde iken enejisine bakmalı . Şuuru kapalı imiş ve ömrünü uzatmaya calışıyoruz dedi doktor .Gerginim sanki duvarlar üzerine gelir ya insanın hem de şimdiki zamandan değil geçmişten gelir o duvarlar geleceğe tanıklık etmiş bir eda ile ,nefes kesici bir hikâye dendiğini duymak istemiyorum nefes keser diye.Sanki ofiste değil ,sahil kasabasında oturuyorum duvarlardan kaçmak icin dağlara tepelere bile bakmıyorum .Bulutları kovuyorum gözyaşı dökerler diye .

 

Ağaçlarda rüzgarın hışırtısı ,ağaçlar…Ağaç değiliz kök salamayız biz.Bir çırpıda zamanın künyesini çekeliyorlar sanki bileklerinden söküp almak için Rumeli hanımefendisi bir kadının , kapıyı kim çalıyor ... kapı yok ki nasıl çat kapı geliyorlar .. Kimi almak istiyorlar konu kapanmıştır diyen olursa çarpardık suratlarına kapıyı.Ama gel gör ki kapı yok ...

Hayatımızın kitabının kapak tasarımına tek bir şey yerleştir deseler neyi yerleştirdik acaba .

 

Bir ses uyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan ses ışıktan daha yavaş yol alıyor.

 

Biliyorum senin ışığından ...senin boşluktaki hızından ..sebeb-i hayatım sensin derdim ama değilsin biliyorum aracısın sende evrenin kanunlarına hepimizin olduğu gibi

 

Geçmiş zamanlar gelecek zamanlar hiç birini istemiyorum geniş zaman ihtiyacı var evrenin basit bir eksen üzerinde dönen makaralar ve herbiri birbirine karışmış nasıl iş yapacaklar ... enerji nerede  ? hayatı vucudumuza kim pompalayacak ... avucun içindeki çizgilere baktım .

 

Uyanma vaktin şu an ...Haydi uyan ...Sen annem değilsin evrenin ışığıısn

 

ışıgın bir parçasısın ve......

 

 Annem ile bir Yaz günü

Çiğdem

Yaz 2002

05.06.2002

 

2 Gün sonra …

 

Semalara bakıyorum . Gökyüzüne . Yıldıza , Gökyüzüne . Bir kuş uçuyor . Sanki uçarak uzaklaşıp dağın arkasına saklanacak. Çığlık atsam biliyorum ki o ses dağdan geri gelecek .

 

Göğüs kafesinin içinde çırpınan

Bir kuş vardı sanki

Ve bir de baktım o kuşu

Serbest bırakmışsın anne

07.06.2002

 

1 sene sonra

Anneciğim kaç dağın arkasından batıyor şimdi güneş ,bir sene nasıl geçti anlamadım diyemem.Anladığıma dair ise belki bir şey var ama o da boğazıma takıldı.Ana yarmış ,mektubun ucu yandı .

07.06.2003

 

2 sene sonra

Anneciğimin   vedasının ardından 2 sene geçti ve ertesi gün  gökyüzünün en parlak yıldızı  , Venüs, Güneş diskinin üzerinden geçerek bir çeşit tutulma gerçekleştirecek. Bu kozmik olay, 122 yıl sonra yaşanacak ilk Venüs geçişi olacakmış . İzleyeceğim .

07.06.2004

 

3 sene sonra

Anneciğim dün yaklaşık beş hafta önce kuma saplanan NASA’nın Mars gezegenine gönderdiği uzay aracı “Opportunity”, mühendislerin çabaları sonunda Dünya’dan manevrayla kumuldan kurtarılmış, sen mi yardım ettin mühendislere ?

07.06.2005

 

4 sene sonra

Anneciğim Mars’ta Kuzey enlemlerde “aura borealis” olarak adlanan Kutup ışıkları varmış onu buldular şimdi de.Ne zaman kaybolmuş ki de bulmuşlar dedi .

07.06.2006

 

 

5 sene sonra

Anneciğim Samanyolunu süpürüyorum seninle . Uzayla zamanın birleştiği ölü anda yeni bir kara delik daha buldular bugün anne. Sen de ne arıyorsan onu bulabilirsin dedi bana .

07.06.2007

 

 

6 sene sonra

Anneciğim , Mars ta toprağı ve suyu  araştırıyorlar  bugünlerde toprakta kuşkonmaz benzeri bitkiler yetişebilirmiş diyorlar sen ne dersin . Kızıllar içinde bir Merihliyim sanırım bugünde . Toprağa ne ekersen onu biçersin kızım dedi annem.

07.06.2008

 

7 sene sonra

Anneciğim , Bak gökyüzünde dolunay var bu gece . Tibetli rahipler için çok kutsal bir gece imiş bu gece  . Buddha Shakyamuni'nin doğum ve aydınlanışına denk geliyormuş . Parinirvana yani nihai nirvana zamanı değil mi ? Zaman nedir diye yüzüme baktı annem.

07.06.2009

 

8 sene sonra

Anneciğim , sen bana damarımda dolaşan kandan daha yakın büyülü kadın .Uyu uyandığımızda sesleneceğim sana günaydın,dudaklarımdan öpücük şekli çıkıyor söylenince senin adın. Yaz günü bir sağanak , yüreğin her daim bir sığınak. Öyle çok yağıyor  ki yağmur, toprak kana kana içiyor suyu. Sana çıkıyor bütün yollar,sende saklı beş duyu , Nurlar içinde uyu. Yaşamda da sonrasında da ne olduğunu  anlamadığımız derin uykuyu  çağırıyorum , izin verilirse bu gece gel yine rüyalarıma . Dokun yanağımdaki buklelerin arasında parmaklarını sakladığın saçlarıma,kon Çiğdem çiçeğindeki arıma . Gülüp geç sonra yazıp çizdiğim  suskun tenha mısralarıma . Bir sessizlik oldu . “Hay Çenen pırti”, geç konuştun ama bir susmadın dedi başladık gülmeye. Boş konuşuyorsun demedi  sukunet geldi arkasındasın.Sonrasını hatorlamıyorum parmaklarım  saçlarımın arasında idi.

07.06.2010

 

 

 

 

Ana kız oturup söyleştik bugün biraz sonra annem beni  semalardan sahraya açılan Gök kapıdan  uğurladı  tekrar . “ANNELERİMİZİN GÜNÜ  KUTLU DOĞSUN GALAKSIDE ”

 

Hicran Cigdem Yorgancioglu 


14 sene sonra ;

Ve gökyüzünü işaret edip bak buna "Nötrino" diyorlar aramızdaki mesafeler ışık yılı ile ölçülmüyor dedi Annem. Galaksideki sohbetlerimiz , Bir Yaz Günü Annemle ... Çiğdem 2016


 17 sene sonra ;

 ............. Güneş sistemimizde olup bitene dair neyi bilmem gerek anne ? uzay madenciliği diye bir şey konuşulmakta, 500 tonluk  göktaşına insansız uzay aracının gidişine ve meteor bombardımanın içinden gelen madenlere  sen ne dersin ?. 17 sene oldu kızım bedenimiz çürüdü gitti  geriye iskeleti bırakacağız derken  fosilleştik . Asteroide giden  yolda devinedursun insan ,biz yerkürede  minerallere ,elementlere madenlere karıştık . kaç böcek larvası besledik .Ve bzler uzaydaki madeni uzak gezegenleri değil  sadece ait olduğumuz yeri biliriz .  Biliyoruz ve hissediyorz ki ben ve baban yeraltında bulunan  bir cevher değil yüreğinde bir hazineyiz. ........Ve ben annemin yerkabuğunun hangi farklı derinliklerinden çıkardığını bilmediğim sözleriyle başbaşayım bugün ,------Çiğdem  12 Mayıs 2019  ANNELERİMİZİN  GÜNÜ KUTLU OLSUN


  

Comments