Latest

Birleşik Krallık’ta Muhafazakâr Parti yerini Muhafaza edecek mi ?

Articles/makaleler

  /   730   /   10 June 2017, Saturday

 Print
Http://www.cigdemyorgancioglu.org https://twitter.com/LaPaloma68 Birleşik Krallık’ta Muhafazakâr Parti yerini Muhafaza edecek mi ? May İngiltere'deki referandum öncesinde Brexit kampanyasını yürütmüş, 23 Haziran'daki referandumda ayrılma kararı neticesinde başbakanlık görevini David Cameron'dan devralmıştı. Başbakan Theresa May 29 Mart'ta Lizbon Antlaşmasının 50'inci maddesi uyarınca Birleşik Krallığın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılışını ilan etmişti. Brexit müzakerelerinde elini kuvvetlendirmek ve pozisyonunu güçlendirmek için 2020'deki seçimleri öne alma kararı veren ve İngiltere’de dün gerçekleştirilen Birleşik Krallık erken seçimi ilk neticelerine göre; liderliğindeki Muhafazakar partisi mecliste çoğunluğu kaybeden Theresa May “Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olma” noktası ile karşı karşıya geldi . Manchester ve Londra'daki terör saldırılarının koyu bulutları seçim katılımına gölge düşürmedi , yoksa o gölge May’in sandalyesine mi düştü ? “BrEXIT” acaba “ MayEXIT” e dönüşür mü? Muhafazakâr Parti yerini Muhafaza edecek mi ?

  

H.Cigdem Yorgancıoğlu

http://www.cigdemyorgancioglu.org

https://twitter.com/LaPaloma68

http://www.gazeteekonomi.com/birlesik-krallikta-muhafazakr-parti-yerini-muhafaza-edecek-mi-makale,19...

 Birleşik Krallık’ta   Muhafazakâr Parti yerini Muhafaza edecek mi ?

 May İngiltere'deki referandum öncesinde Brexit kampanyasını yürütmüş, 23 Haziran'daki referandumda ayrılma kararı neticesinde başbakanlık görevini David Cameron'dan devralmıştı. Başbakan Theresa May 29 Mart'ta Lizbon Antlaşmasının 50'inci maddesi uyarınca Birleşik Krallığın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılışını ilan etmişti.

 Brexit müzakerelerinde elini kuvvetlendirmek ve pozisyonunu güçlendirmek için 2020'deki seçimleri öne alma kararı veren  ve İngiltere’de dün gerçekleştirilen Birleşik Krallık  erken seçimi  ilk neticelerine  göre; liderliğindeki Muhafazakar partisi  mecliste çoğunluğu kaybeden  Theresa May  “Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olma” noktası ile karşı karşıya geldi .

Manchester ve Londra'daki terör saldırılarının koyu bulutları seçim katılımına gölge düşürmedi , yoksa o gölge  May’in sandalyesine mi düştü ? “BrEXIT” acaba    “ MayEXIT”  e dönüşür mü? Muhafazakâr Parti yerini Muhafaza edecek mi ?

 1997 seçimlerinden bu yana en yüksek katılımla (47 milyon seçmen ) gerçekleşen erken seçimin ardından May şimdi  başta İşçi Partisi lideri Jeremy Corby’den gelen çağrı olmak üzere  istifa baskısı altında.

İngiltere ana akım, "May’in  oynadığı kumar geri tepti, kaybetti - May's 'gamble backfires' " gazete manşetleriyle çalkalanıyor. Diğer yandan koalisyon veya azınlık hükümeti  de ihtimal dahilinde zira Theresa May bu çağrılara pek de pabuç bırakacağa benzemiyor ve  seçimlerden birinci parti olarak çıkmanın avantajını da arkasına alarak Buckhingham Sarayı’na giderek Kraliçe Elizabeth’ten yeni hükümeti kurmak için izin isteyeceğini duyurdu.  The Daily Express gazetesi  “Mrs May's "fight to stay in power". Bayan May iktidarda kalma mücadelesi manşetli haberler n plana çıktı.   Mecliste çoğunluğun desteğini elde etmeyi başarması duruunda başbakanlığı mevkini korumayı hedefleyen May ‘in ikna kozları içinde   ‘askıda parlamento-hung Parliement ’ ile istikrar olmaz   kartını da, kampanya sırasındaki kartlarının yanına eklemesi kaçınılmaz gözükmekte.Dar bölge seçim sisteminin uygulandığı ve 650 seçim bölgesine bölünmüş İngiltere’de  Avam Kamarası'nda çoğunluğu sağlamak için gerekli 326 vekil hedefe ulaşılamamasıyla sonuçlanan Seçim AB'de 19 Haziran'da başlaması planlan Brexit sürecinin gecikmesine dair endişeleri beraberinde getirdi.  Birleşik Krallığın AB'nin ortak pazarı ve gümrük birliğinden ayrılma sürecindeki etkisinin neler  olabileceği pek çok senaryoda değerlendirildi. Mevcut senaryolara ve   Brexit süreciyle Türk vatandaşlarına Birleşik Krallık’ta  çalışma ve oturum hakkı tanıyan AB sözleşmesi Ankara Anlaşması (ECAA - European Community Association Agreement with Turkey) kapsamında  BK’da yaşayan T.C vatandaşlarına etkilerine    Çiğdem Yorgancıoğlu, “The Wings OF ROBUST BREXIT NEGOTIATION Oscillates in Turbulence. It’s EURO DYNAMIC not AERODYNAMIC” başlıklı makaleden ulaşılabilir. [i]

 Diğer yandan Brexit kararının bundan sonra ne şekilde  uygulanacağının yanısıra   zamanlaması unutulmamalı zira müzakerelerin sürüncemede geçme ihtimalinde  AB’ye maliyeti olacak. Bu anlamda belirsizliğin ekonomilerine olumsuz etkilerin bertaraf edilebilmesi için seçim sonrasında  BK’da hükümetin  bir an önce kurulması AB için  önem taşıyor.

Seçim sonuçları, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Üyesi Günther Oettinger sürecin zamanında başlayıp  başlamayacağı endişesini dile getirirken ,  AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise müzakeler "ne zaman başlarsa başlasın   ne zaman biteceğini biliyoruz" derken İngiltere'yi müzakere yapılamaması halinde "anlaşmaya varılamaması " ihtimalinden kaçınmaları için ellerinden geleni yapmalarını istedi. Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Roth ise Brexit müzakere sürecinde vakit kaybedilemeyeceğini söyledi.  Seçimin ardından ,gelişme ve süreçlerin yanısıra  BREXIT süreci ve AB müzakereleri sürecinn değerlendirmesinde de yine birlikte olacağız.

Güzel bir hafta sonu dileği ile

 

 

 

 

http://www.telegraph.co.uk/news/0/will-general-election-result-affect-brexit/

http://www.bbc.com/news/blogs-the-papers-40208948

http://www.cigdemyorgancioglu.org/article/84/the-wings-of-robust-brexit-negotiation-oscillates-in-turbulence.-its-euro-dynamic-not-aerodynamic

 

  

Comments